Cròniques cupaires des de la Diputació: Crònica 20. Del rebost del president a Mercadona

Aquest agost no hi ha ple a la Diputació de Girona. N’havíem fet els darrers anys però es veu que enguany han previst que no hi hauria feina i la seva lògica és per què fer venir tots els diputats i diputades un mes d’agost si la feina pot esperar a setembre? i més quan les quantitats totals que pot cobrar cada diputat/da anualment en concepte d’indemnitzacions per assistència a òrgans com el ple, les comissions informatives… es reparteixen per onze sessions o l’equivalent i, per tant, tot i no fer ple a l’agost, a finals d’any la majoria cobraran el màxim establert.
En fi, la qüestió és que amb ple o sense, nosaltres seguim actives i en ple traspàs a la futura diputada, la Marta Guillaumes, i mentrestant aprofitaré per parlar d’un tema molt lligat a l’actualitat.


Si pregunteu a la Diputació pel rebost del president, qui més qui menys sabrà que esteu parlant de Girona Excel·lent, “el segell de qualitat agroalimentària de la Diputació de Girona que reconeix els millors productes de les comarques gironines”. El perquè del “malnom” d’aquest programa us el podeu imaginar.
El programa bàsicament consisteix en seleccionar els millors productes en base a unes categories preestablertes entre els presentats al premi per part dels mateixos productors/es. La selecció la fa un jurat a partir únicament d’un tast dels mateixos i amb el requisit principal que estiguin elaborats cent per cent a comarques gironines (a més de que el producte estigui disponible al mercat i estigui envasat i etiquetat segons la normativa). Així doncs l’únic criteri a valorar és el gust.
Malgrat tots els elements de politiqueig i l’excessiva pompositat que envolten sovint el segell Girona Excel·lent, hem de reconèixer que ha esdevingut una bona eina per a moltes petites productores gironines per donar a conèixer productes de qualitat i d’un alt valor gastronòmic. Alhora, però, cal dir que sorprèn la contínua repetició d’empreses entre els productes premiats; el fet que no es valorin aspectes relacionats amb l’elaboració del producte (des de criteris de producció ecològica fins a les condicions laborals dels treballadors/es), o la manca d’algun document públic d’avaluació que ens permeti valorar l’impacte real d’aquest programa.


Al mateix temps, veiem que una vegada més, mentre d’una banda la Diputació de Girona ofereix unes subvencions de concurrència competitiva de suport a projectes de promoció agroalimentària amb imports de fins un màxim de 4.000€, per la porta de darrere el president es pot permetre donar a dit una subvenció de 40.000€ (quant valor té un 0 més a la dreta!) a un projecte privat de l’alcalde d’Arbúcies, concretament per instal·lar un molí d’oli.
I és que entenem que darrere de Girona Excel·lent, i en general de les polítiques de promoció agroalimentària de la Diputació de Girona, hi hauria d’haver una aposta clara per un model de producció alimentari saludable i respectuós amb l’entorn i que ofereixi condicions dignes pels productors/es i els seus treballadors/es. Quan no és així, pot passar que propostes com les de Girona Excel·lent no deixin de ser una anècdota, mentre la realitat imperant a les nostres comarques són situacions com les que pateixen ara mateix els productors de llet que, a causa de les pràctiques abusives de grans comercialitzadores com Mercadona, es veuen forçats a vendre el seu producte fins i tot per sota del cost de producció, doncs per garantir el baix preu de les marques blanques de llet que comercialitzen es neguen a assumir el cost creixent de la producció lletera.


I mentrestant, el president de la Diputació i el seu govern, que s’esforcen per aparèixer contínuament en els actes més pomposos del Girona Excel·lent, tanquen la boca a l’hora de defensar el sector lleter dels abusos de les grans marques. Ni un tuit, ni una nota, ni un missatge de suport, silenci còmplice amb el model que ofega els productors.