La CUP mostra el seu suport als joves migrats en lluita de la “Tancada per Drets” i insta a la Diputació a posicionar-s’hi

La formació política va visitar la Tancada per Drets a la UdG per mostrar el seu suport a la iniciativa de denúncia dels joves. Alhora, presentaran una moció al proper ple de la Diputació instant a que s’hi posicioni a favor i dugui a terme accions concretes.La formació política va visitar la Tancada per Drets a la UdG per mostrar el seu suport a la iniciativa de denúncia dels joves. Alhora, presentaran una moció al proper ple de la Diputació instant a que s’hi posicioni a favor i dugui a terme accions concretes.

12/03/2020

La formació política ha volgut mostrar aquesta setmana el seu suport explícit als més de 20 joves migrats que es van tancar el passat 2 de març a la Universitat de Girona en la que s’ha anomenat “Tancada per Drets”, per denunciar la seva situació i exigeixen canvis en les polítiques que els aboquen al desemparament i l’exclusió. El fet d’arribar a la majoria d’edat, està suposant per a molts d’aquests i aquestes joves, iniciar un procés de supervivència al carrer, perdent quasi la totalitat de possibilitats de seguir el procés socioeducatiu iniciat fins llavors en els centres residencials on la majoria ha estat vivint. La majoria d’edat, els 18+1 com es sol anomenar, suposa perdre les possibilitats d’accedir a recursos de formació, laborals, d’habitatge i caure en els processos d’exclusió que provoquen un deteriorament psicofísic de gran impacte en aquesta etapa evolutiva. 

Com ells mateixos denuncien, aquesta situació no només els afecta a ells, es calcula que actualment a Catalunya hi ha més de 4000 joves migrats sense referents, i que a la ciutat de Girona ara mateix en són almenys 40 en situació de carrer i sabem que a les comarques gironines prop de 200 joves més compleixen 18 anys durant el 2020 i estan en risc que la DGAIA els deixi al carrer sense alternativa habitacional, com els ha passat a ells. És per aquest motiu que han decidit iniciar la protesta “Tancada per drets” que tenen previst que duri de forma indefinida fins que rebin resposta a les seves peticions.

Els cupaires van voler mostrar el seu suport explícit a aquesta acció de denúncia i oferir-se en tot allò que sigui necessari. Per això una representació del partit, formada per diputada al Parlament Natàlia Sànchez, el diputat al Congreso Albert Botran i el regidor de Banyoles i portaveu de la CUP Nord-Oriental, en Non Casadevall, van reunir-se amb els joves el passat dimarts.

La formació considera que cal un posicionament més clar de les administracions. En aquest sentit estan impulsant la presentació de mocions de suport com s’ha presentat ja al ple de l’Ajuntament de Girona i es farà el proper dimarts 17 de març en el ple de la Diputació de Girona. “Com a societat d’acollida d’aquests joves no podem seguir tenint aquesta visió esbiaixada, impregnada de prejudicis que lluny de donar resposta acaben generant situacions d’exclusió social, incrementen més les actituds de xenofòbia i racisme que les d’acollida i solidaritat. I en això les Administracions han d’incidir-hi per tal de contribuir en la generació d’un discurs institucional positiu envers tots els i les joves que pateixen aquesta situació d’exclusió”, exposa la diputada provincial Laia Pèlach.

La diputada provincial va posar en valor la feina feta des de la CUP en suport d’aquest col·lectiu, recordant que el febrer del 2018 ja va presentar una moció a la Diputació proposant mesures concretes de suport als joves migrants extutelats. Arran d’aquella moció es va iniciar la línia de subvencions des de Dipsalut “per a l’acollida i la inclusió social de joves en risc d’exclusió social” destinada a ajuntaments, consells comarcals i entitats sense ànim de lucre, que aquest any arriba a la segona convocatòria amb un pressupost destinat de 120.000€, prioritzant aquells projectes que garanteixin el dret a un habitatge digne, una de les principals reivindicacions dels joves. Però cal que des de les Administracions prenguin més la iniciativa i treballin més decididament de manera interadministrativa per tal de donar resposta a la situació. Instar al govern espanyol per modificar la Llei i el Reglament d’estrangeria, que es revisi els serveis actuals de tutela d’aquests joves fets des de la Generalitat, demanar al Departament de Treball l’autorització de treball automàtica per a tots els joves tutelats en entrar a l’edat legal de treball, i que les pròpies administracions contractin alguns d’aquests joves mitjançant programes d’inserció; són algunes de les mesures, que la CUP considera necessàries i que demanarà a la Diputació en el ple del dimarts que ve.

“Com a societat d’acollida d’aquests joves no podem seguir tenint aquesta visió esbiaixada, impregnada de prejudicis que lluny de donar resposta acaben generant situacions d’exclusió social, incrementen més les actituds de xenofòbia i racisme que les d’acollida i solidaritat. I en això les Administracions han d’incidir-hi per tal de contribuir en la generació d’un discurs institucional positiu envers tots els i les joves que pateixen aquesta situació d’exclusió”

La formació política ha volgut mostrar aquesta setmana el seu suport explícit als més de 20 joves migrats que es van tancar el passat 2 de març a la Universitat de Girona en la que s’ha anomenat “Tancada per Drets”, per denunciar la seva situació i exigeixen canvis en les polítiques que els aboquen al desemparament i l’exclusió. El fet d’arribar a la majoria d’edat, està suposant per a molts d’aquests i aquestes joves, iniciar un procés de supervivència al carrer, perdent quasi la totalitat de possibilitats de seguir el procés socioeducatiu iniciat fins llavors en els centres residencials on la majoria ha estat vivint. La majoria d’edat, els 18+1 com es sol anomenar, suposa perdre les possibilitats d’accedir a recursos de formació, laborals, d’habitatge i caure en els processos d’exclusió que provoquen un deteriorament psicofísic de gran impacte en aquesta etapa evolutiva. 

Com ells mateixos denuncien, aquesta situació no només els afecta a ells, es calcula que actualment a Catalunya hi ha més de 4000 joves migrats sense referents, i que a la ciutat de Girona ara mateix en són almenys 40 en situació de carrer i sabem que a les comarques gironines prop de 200 joves més compleixen 18 anys durant el 2020 i estan en risc que la DGAIA els deixi al carrer sense alternativa habitacional, com els ha passat a ells. És per aquest motiu que han decidit iniciar la protesta “Tancada per drets” que tenen previst que duri de forma indefinida fins que rebin resposta a les seves peticions.

Els cupaires van voler mostrar el seu suport explícit a aquesta acció de denúncia i oferir-se en tot allò que sigui necessari. Per això una representació del partit, formada per diputada al Parlament Natàlia Sànchez, el diputat al Congreso Albert Botran i el regidor de Banyoles i portaveu de la CUP Nord-Oriental, en Non Casadevall, van reunir-se amb els joves el passat dimarts.

La formació considera que cal un posicionament més clar de les administracions. En aquest sentit estan impulsant la presentació de mocions de suport com s’ha presentat ja al ple de l’Ajuntament de Girona i es farà el proper dimarts 17 de març en el ple de la Diputació de Girona. “Com a societat d’acollida d’aquests joves no podem seguir tenint aquesta visió esbiaixada, impregnada de prejudicis que lluny de donar resposta acaben generant situacions d’exclusió social, incrementen més les actituds de xenofòbia i racisme que les d’acollida i solidaritat. I en això les Administracions han d’incidir-hi per tal de contribuir en la generació d’un discurs institucional positiu envers tots els i les joves que pateixen aquesta situació d’exclusió”, exposa la diputada provincial Laia Pèlach.

La diputada provincial va posar en valor la feina feta des de la CUP en suport d’aquest col·lectiu, recordant que el febrer del 2018 ja va presentar una moció a la Diputació proposant mesures concretes de suport als joves migrants extutelats. Arran d’aquella moció es va iniciar la línia de subvencions des de Dipsalut “per a l’acollida i la inclusió social de joves en risc d’exclusió social” destinada a ajuntaments, consells comarcals i entitats sense ànim de lucre, que aquest any arriba a la segona convocatòria amb un pressupost destinat de 120.000€, prioritzant aquells projectes que garanteixin el dret a un habitatge digne, una de les principals reivindicacions dels joves. Però cal que des de les Administracions prenguin més la iniciativa i treballin més decididament de manera interadministrativa per tal de donar resposta a la situació. Instar al govern espanyol per modificar la Llei i el Reglament d’estrangeria, que es revisi els serveis actuals de tutela d’aquests joves fets des de la Generalitat, demanar al Departament de Treball l’autorització de treball automàtica per a tots els joves tutelats en entrar a l’edat legal de treball, i que les pròpies administracions contractin alguns d’aquests joves mitjançant programes d’inserció; són algunes de les mesures, que la CUP considera necessàries i que demanarà a la Diputació en el ple del dimarts que ve.