Cròniques cupaires des de la Diputació: Crònica 26. Sobre la gestió dels afers col·lectius

La gestió dels afers col·lectius ha pres diverses formes al llarg de la història. Des de la democràcia directa dels grecs a la democràcia representativa actual. Una democràcia en què uns/es representants i unes institucions prenen decisions i les executen en nom de la resta. Actualment, des de diversos àmbits s’està qüestionant i debatent sobre la necessitat de repensar les institucions polítiques. Un dels aspectes que destaquen en aquest debat és el de la participació. Una participació entesa no com al dret de “ser informat/da” sinó com al dret a prendre part d’una qüestió per tal d’influir o fins i tot decidir. Si hagués de destacar una idea que ha travessat el primer ple de la Diputació de l’any 2022 és precisament la de la participació.
Al ple de gener un dels punts destacats ha estat el del “Pla d’Igualtat” intern de la Diputació de Girona 2022-2025. Una pla que des del nostre punt de vista s’ha fet per cobrir l’expedient. Un pla sobre el que vam exposar les principals mancances que hi hem observat i que ens han portat a no poder-hi votar a favor, i ens hi hem abstingut: s’ha trobat a faltar la normativa internacional i europea així com el marc conceptual i on no s’ha previst la participació dels grups polítics a l’oposició; una diagnosi insuficient, la inconcreció pel que fa als objectius, el seguiment i l’avaluació així com mesures insuficients i poc ambicioses. Potser un dels aspectes més importants és que no hi apareix cap esment en relació amb si es compromet pressupost per portar a terme les accions del pla i afrontar els reptes que es tenen en aquesta corporació en matèria d’igualtat de tracte i d’oportunitats entre homes i dones. Un dels reptes, per exemple, és el de la prevenció de l’assetjament dins la institució. En aquest pla no es fa cap reflexió ni es mostra voluntat de canvi en forma de noves eines, que complementin el protocol d’assetjament, per a poder prevenir-los i actuar-hi degudament.

Al ple de gener s’hi ha portat també l’aprovació inicial del “Reglament de la Taula de l’Esport Adaptat” proposat des del Servei d’Esports. En aquest cas sí que hem valorat molt positivament l’interès del diputat responsable de l’àrea d’esports per a la participació de tots els grups polítics, també els de l’oposició. Hem votat a favor d’aquest reglament perquè pensem que serà una bona eina per ajudar a desplegar polítiques que tinguin incidència a l’esport adaptat a comarques gironines. Tot i això, hem exposat els nostres dubtes en relació amb la participació publicoprivada a la Taula de l’Esport Adaptat i la necessitat d’ampliar-ho a l’àmbit del lleure.

Un altre punt a remarcar és el de l’aprovació inicial de les bases reguladores per la concessió de subvencions per al finançament de la implementació dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 per a municipis de més de 5.000 habitants. Hi hem votat a favor, però insistim en relació amb el compliment dels ODS que és absolutament incoherent crear aquest tipus de subvencions i alhora portar a terme des de la mateixa Diputació accions que van just en el sentit contrari. És el cas, per exemple, de la política de gestió de carreteres que s’oposa frontalment amb el model que es proclama des de l’Agenda 2030, un model ecològic i sostenible amb l’entorn. Només cal recordar el cas de l’ampliació de la carretera GI-6219 al seu pas per Siurana o el de la construcció de la variant (amb un pont de 120 metres damunt el riu Manol) entre Vilafant i Borrassà (GIP-5129).

Al torn de mocions, la CUP Nord-Oriental hem presentat la moció de defensa del territori i rebuig a la instal·lació d’una activitat extractiva al municipi d’Osor. Una moció que té l’objectiu donar suport a un col·lectiu de veïnes i veïns d’Osor que sota el paraigua de la plataforma “No a la pedrera” lluiten per a evitar la instal·lació d’una pedrera al seu municipi. Les pedreres són un tipus d’activitat extractiva que ja ha generat històricament grans afectacions als ecosistemes, també als gironins. Es tracta d’una pràctica que se sustenta en la generació de lucre a partir de recursos naturals i un afany mercantilitzador que atempta contra els territoris, la seva gent i la vida en general. La instal·lació de la pedrera afectaria la biodiversitat de les Guilleries, al paisatge i a la vida quotidiana de la gent i posaria en risc el desenvolupament local de la zona, fent incompatible aquesta activitat amb el turisme rural i esportiu, entre d’altres efectes. Aquesta moció ha estat aprovada per unanimitat. Una bona notícia per al poble d’Osor.

Hem acabat el ple preguntant si des de la Diputació de Girona es preveu alguna activitat commemorativa del centenari de Joan Fuster, escriptor valencià en llengua catalana considerat un dels assagistes en català més importants del segle XX. Les activitats sobre Joan Fuster que preveu la Diputació de Girona passen per activitats organitzades per la Casa de cultura i per diferents col·laboracions amb entitats del territori que es dediquen a la creació literària. A banda, si algun ajuntament vol organitzar alguna activitat relacionada amb l’Any Fuster es podrà vehicular a través del fons de cooperació cultural.

Tanquem la crònica del ple de gener amb l’esperança que aquest 2022 en tot allò relacionat amb la gestió dels afers col·lectius, en especial els afers on pren part la Diputació, s’avanci no només pel que fa a la participació real sinó també pel que fa a la transparència i la col·laboració. Només així aconseguirem avançar cap a altres formes de governança.

fotografia: Consorci de les Vies Verdes