La regidora de Salt Marta Guillaumes pren el relleu de la Laia Pèlach com a diputada de la CUP a la Diputació de Girona

En el ple de juliol es formalitzarà el relleu, dividint el mandat entre les dues regidores, tal i com la formació independentista havia acordat a l’inici del mandat.

La CUP a comarques gironines va acordar, ara fa dos anys, que el mandat a la Diputació de Girona es dividiria en dues etapes: la primera l’assumiria la Laia Pèlach, regidora de Guanyem Girona, i la segona la Marta Guillaumes, d’Independents per Salt (IPS). L’objectiu d’aquesta decisió és donar més pluralitat al grup polític a la Diputació i donar més força a la feina feta dins l’ens. Així ho ha declarat la fins ara diputada provincial Laia Pèlach: “ser la única veu crítica amb el govern de la Diputació i sobretot amb la vella política que aquesta institució representa és una feina molt intensa. Per això a principi de mandat ja es va acordar aquest repartiment del mandat”.

Els cupaires, després de l’experiència dels primers quatre anys a la Diputació amb en Lluc Salellas com a diputat, va considerar a les passades eleccions que la fórmula de dos anys i dos anys serviria per poder actuar amb la intensitat amb la que ho fan a la institució. “A diferència de la resta de partits, per nosaltres la Diputació no és un premi als polítics pels serveis prestats al seu partit, ni un lloc per fer carrera política. Per això després de dos anys marcats per aquesta feina de denúncia, però també de propostes constructives, toca que entri una nova veu que ve amb noves energies a seguir aquesta tasca” ha declarat la Laia Pèlach.

L’assemblea territorial de comarques gironines de la CUP fa un balanç molt positiu de la feina feta per la regidora gironina. Valoren de manera molt positiva la feina de transparència i alhora constructiva. A nivell de denúncia, és especialment destacable d’aquests dos anys la campanya “No m’ho empasso”. Aquesta campanya comunicativa ha posat al descobert les pràctiques d’opacitat, malbaratament i privilegis existents a la Diputació de Girona. Partia d’un anàlisi en profunditat dels comptes generals de l’ens pel 2019 que, juntament amb altra informació recollida, és la base de tota la informació recollida a la web nomhoesmpasso.cat. En el web, la formació es centra en l’alt cost de l’estructura política (sous i recursos pels grups polítics), l’excessiva despesa en temes de protocol (destacant viatges i àpats) i el repartiment a dit d’una gran quantitat de recursos a  través de les subvencions, per denunciar unes pràctiques que segons la fins ara diputada cupaire Laia Pèlach “si bé en la major part dels casos no són necessàriament il·legals, sí que són absolutament qüestionables i en molts casos reprobables en una institució pública”. Aquesta campanya es manté activa, ja que al ple d’aquest juliol s’aprovaran els Comptes generals del 2020, que els independentistes ja estan analitzant. També destaquen la feina propositiva del grup polític a la Diputació. S’hi han aportat mocions que han donat fruits en temes claus com els drets socials i la defensa del territori.

En aquest sentit s’ha manifestat la propera diputada provincial: “el pla de treball per a aquests dos anys seguirà aquesta línia propositiva en matèria de drets socials i s’intensificarà especialment pel que fa a la defensa dels drets ambientals, posant especialment èmfasi en les polítiques públiques que s’hauran de generar en relació a la situació d’emergència climàtica actual. Alhora també seguirem en la línia de fiscalització de l’activitat política de la Diputació i amb l’assessorament al conjunt de regidores i regidors de la CUP al territori”

La presa de possessió del càrrec de la Marta Guillaumes està previst pel ple de setembre, ja que aquest any la Diputació ha decidit no fer cap ple durant el mes d’agost.