23/08/202

Cròniques cupaires des de la Diputació. Capítol 9: Crònica d’un ple d’agost mig de vacances

Certament el ple d’agost de la Diputació de Girona va ser un ple mig de vacances. Essent extraordinari per poder-lo fer el 6 d’agost enlloc de a mig mes com està previst, no podia haver-hi ni torn de precs i preguntes ni mocions. Res, doncs, de les principals eines que tenim com a oposició als plens.

Tanmateix, punt rere punt, vam intentar fer allò que ens toca: fiscalitzar, preguntar, aportar transparència… Així vam celebrar que es retirés la subvenció a l’Ajuntament de Banyoles per  la Màster Regata 2021. Ja és habitual que qüestionem aquestes subvencions quantioses donades a dit a esdeveniments dels quals sovint no tenim cap retorn. En aquest cas, però, es retira perquè l’esdeveniment s’ha descartat i alhora es substitueix per altres també decidides a dit. Per això ens vam abstenir, perquè podem acceptar que cal apostar per un UniGirona que es guanya anar a Europa, donar suport a qui fa activitats esportives adaptades o ajudar a un club com el GEIEG que s’ha vist seriosament afectat pel temporal Glòria, però no podem estar d’acord que això es continuï fent fomentant un sistema que ens recorda a anar a retre pleitesia al rei. Cal seguir avançant en subvencions de lliure concurrència i que tractin a tothom per igual i n’hi ha que hi tenen molt poc interès. 

També ens vam abstenir l’adhesió de la Diputació de Girona al sistema central d’adquisicions de la Comissió Central de Subministraments de la Generalitat de Catalunya, no neguem que pugui ser útil en algunes ocasions, però massa sovint aquests sistemes comporten vincular-se amb grans multinacionals i van en detriment del consum de proximitat, el petit comerç i en general de la inclusió de criteris i clàusules de responsabilitat social i ambiental en la contractació. És en aquest sentit que vam voler intervenir, demanant que es tingués en compte aquesta realitat i s’evités utilitzar aquestes sistemes quan hi ha alternatives de proximitat. 

En l’àmbit de cultura vam tornar a parlar del conservatori i vam insistir en que seguiríem votant en contra d’uns preus públics que no contemplen la progressivitat en funció de la renta i més quan encara no disposem de les dades de l’abast real del sistema de beques existent que ens permeti valorar-ne l’efectivitat, dades que hem demanat i ens han promès en els darrers plens. 

Alguns tràmits d’obres de carreteres i delegacions d’ajuntaments a Xaloc van tancar un ple que, sense la part final (mocions i precs i preguntes) va ser dels més ràpids des que estic a la Diputació.