La taula de treball a la Diputació per la crisi de la Covid-19: una eina que cal dotar de contingut transformador

La Diputació de Girona per fi ha activat la Taula de Treball per encarar la crisi provocada per la COVID-19. Les primeres trobades no han sigut tant profitoses com esperàvem, però seguirem fent propostes de canvi de model i fiscalitzant la feina del govern de la Diputació.

03/06/2020

Dijous passat vam realitzar la segona taula per treballar mesures per fer front a la crisi generada pel Covid19 i les seves conseqüències. La taula la vam proposar com a CUP en el marc d’una Junta de Portaveus i va acabar concretant-se en una moció que es va aprovar en el ple del 21 d’abril, però la primera sessió va tardar encara a arribar un parell de setmanes.

Va ser certament decepcionant, malgrat la moció preveia el treball en 5 eixos, la trobada va ser més aviat caòtica, sense un ordre del dia clar i tothom explicant i preguntant per temes diversos, dubtes acumulats després de dies estranys i amb menys contacte i converses entre polítics i tècnics del que és habitual. En proporció, el govern devia parlar unes dues terceres parts de l’estona de la reunió, bona part del temps destinat a informar sobre les accions realitzades bàsicament davant l’emergència sanitària i pràcticament no es va destinar temps a exposar les propostes de mesures més de reactivació que en principi eren objectiu de la taula. Aquesta va ser bàsicament la meva reflexió, així com la necessitat de treballar a partir del replantejament del pressupost actual i per tant amb les dades sobre la taula. Finalment, vam acordar fer compartir les propostes que cada grup havia treballat de cara la següent reunió, dues setmanes després. Només ho vam fer el PSC i nosaltres mateixes. Abans d’això, però, ens vam trobar un ple amb propostes de noves línies de subvencions per fer front a la crisi i una colla de modificacions del pressupost molt relacionades amb les conseqüències de la crisi Covid19.

A partir d’això, la següent reunió va anar una mica millor, el govern va informar per eixos l’acció realitzada i les propostes en què s’estava treballant. Tanmateix, altra vegada el marge pel debat va ser més aviat petit i les propostes fetes arribar des de l’oposició pràcticament no es van ni comentar. La sensació és que els interessos i/o expectatives que tenim uns i altres són sensiblement diferents. El govern ha entès la taula com un espai on donar compte de la feina feta, explicar les propostes que tenen com a govern i aconseguir un cert aval a les mateixes. Especialment amb el president Miquel Noguer al capdavant, tenen claríssima la seva majoria absolutíssima, poc interès a valorar les propostes que podem fer des l’oposició i menys aquelles que parlen de replantejament econòmic, aposten per l’economia social i cooperativa o que posen en qüestió el monocultiu turístic pel que s’aposta des de fa molts anys o fins i tot pretenen incorporar criteris mediambientals o de gènere a qualsevol proposta que surti de la diputació.

Aquesta taula de treball és la nostra aposta i seguirem insistint-hi, perquè entenem que és una eina necessària per treballar per tal d’aprofitar aquesta crisi com una oportunitat per transformar la societat i canviar el model econòmic posant la vida el centre per sobre dels interessos del capital. No podem pretendre simplement reflotar allò que ja existia i seguir fent el mateix de sempre perquè això porta només cap a més desigualtat i noves crisis cada vegada més profundes.

Tanmateix, aquesta és la nostra aposta i seguirem insistint-hi, entenem que cal aprofitar la crisi com una oportunitat per transformar la societat i canviar el model econòmic posant la vida el centre per sobre dels interessos del capital. No podem pretendre simplement reflotar allò que ja existia i seguir fent el mateix de sempre perquè això porta només cap a més desigualtat i noves crisis cada vegada més profundes. Demà, dijous 4 de juny tenim una nova reunió de la taula. Allà hi portarem la veu de tantes, la veu que crida la necessitat de reclamar “Que no ens robin la vida, la vida abans que el capital!”