La CUP demana a la Diputació que activi el suport al petit comerç, als productors locals i als treballadors autònoms de comarques gironines

Entre les mesures, la formació demana que es promogui la recuperació immediata dels mercats ambulants municipals amb l’elaboració d’una guia informativa amb mesures de seguretat, consells i propostes per a la seva revitalització.

16/04/2020

L’actual emergència sanitària manté en una situació de paràlisi la immensa majoria de l’activitat econòmica de les comarques gironines. Aquesta situació ja està generant greus problemes econòmics al petit comerç dels pobles, viles i ciutats de la nostra demarcació i d’arreu del país que es veuen obligats a mantenir tancats els seus establiments mentre se’ls acumulen les factures. Aquesta crisi també està afectant molt greument als treballadors autònoms i petits productors de les comarques gironines per la manca de mesures efectives per part dels governs espanyol i català.

Davant d’aquest escenari, que suposa un impacte greu en l’economia local de tots els municipis gironins, els ajuntaments estan reaccionant posant tots els esforços possibles, tot i les limitacions competencials i de recursos que tenen. És per això, que la Diputació de Girona no pot restar al marge, ni abandonar als ajuntaments, i cal que posi tots els instruments i eines al seu abast per impulsar el màxim suport econòmic i tècnic a l’economia de proximitat més afectada per aquesta crisi, com són el petit comerç, els treballadors autònoms i els productors locals.

La formació cupaire defensa que la situació actual ha de portar a repensar el model econòmic actual, un model que ha portat conseqüències molt negatives pel teixit productiu, que ara s’han fet més visibles que mai: l’afebliment de la protecció social, la deslocalització del teixit productiu, la precarització de les relacions laborals, el menysteniment del sector primari i una nul·la capacitat d’articular estratègicament les cadenes productives locals, en favor de la penetració d’empreses multinacionals. Enfront això, en paraules de la diputada provincial Laia Pèlach “cal una actuació coordinada i en sintonia de totes les administracions amb els objectius de recuperar i redinamitzar el teixit empresarial, incentivar la producció i el consum de proximitat, promoure el petit comerç i alhora fomentar el canvi d’hàbits de consum dels ciutadans, tot encarat a avançar en el replantejament del model econòmic”.

En aquest sentit, el grup de la CUP a la Diputació de Girona proposa a l’ens l’adopció de les següents mesures concretes de suport al petit comerç, als productors locals i als treballadors autònoms de comarques gironines:

  1. Activació de línies de subvenció als ajuntaments per la realització d’actuacions i campanyes de dinamització del petit comerç i revitalització de zones comercials als barris i viles. Aquestes actuacions municipals haurien d’orientar-se a fomentar la compra al petit comerç, la realització de projectes de pacificació de zones comercials, i de plans de recuperació de locals tancats, entre altres possibles mesures proposades des del territori.
  2. Activació d’una convocatòria dirigida als ajuntaments i agrupacions de comerciants i/o productors locals, que inclogui suport tècnic i econòmic per a la creació de pàgines web i de xarxes i plataformes on-line de venta i distribució compartides.
  3. Activació d’una línia de subvencions destinades a agrupacions de productors locals per a la creació d’estratègies de comercialització directa de productes locals, agrícoles i artesanals. Aquestes estratègies haurien d’incloure, entre d’altres: estudis de comercialització, suport a la creació de punts de venta compartits…
  4. Realització de campanyes de promoció del consum de producte de proximitat dirigides a diversos col·lectius: ciutadania, restauradors, turisme, empreses de càterings, menjadors escolars…
  5. Edició d’una guia informativa de mesures de seguretat, consells i propostes per a la recuperació immediata i la revitalització dels mercats ambulants als municipis.
  6. Establir mecanismes d’assessorament als autònoms i a la petita i mitjana empresa per a superar l’actual situació.

“Cal una actuació coordinada i en sintonia de totes les administracions amb els objectius de recuperar i redinamitzar el teixit empresarial, incentivar la producció i el consum de proximitat, promoure el petit comerç i alhora fomentar el canvi d’hàbits de consum dels ciutadans, tot encarat a avançar en el replantejament del model econòmic”.