La CUP valora l’acord de JxCat i ERC a la Diputació de Girona com un acord de cadires, però sense propostes polítiques per a les comarques gironines

Lamenten, també, que ERC no hagi volgut explorar la possibilitat d’un govern d’esquerres que apostés clarament per dur a terme polítiques progressistes i de transparència.

02/07/2019

Un acord només de repartiment del poder

Ahir, dilluns 1 de juliol, just després de l’últim ple de l’anterior mandat, Junts x Cat i ERC van oficialitzar l’acord al que han arribat pel govern de la Diputació de Girona en el mandat 2019-2023. En la roda de premsa realitzada conjuntament, s’explicà que l’acord arribat fa pocs dies consistia en un repartiment de càrrecs i cadires, que assegura la presidència per a Junts x Catalunya, amb Miquel Noguer al capdavant, i la vicepresidència primera per als republicans, que assumirà el diputat Pau Presas. Els propis diputats esmentats van verbalitzar que no havien parlat del cartipàs ni s’havia parlat de polítiques concretes encara. Aquestes informacions són les que porten als cupaires a valorar l’acord de govern com un acord molt negatiu per a l’ens i per als ciutadans de les comarques gironines, ja que és un exemple més del tipus d’acords que l’espai postconvergent i ERC estan arribant a moltes diputacions i Consells Comarcals: acords ordenats des de les cúpules nacionals d’aquests dos partits, decidits des de Barcelona i que tenen com objectiu repartir-se el poder, però que no tenen en compte el territori.

Tot i això, la CUP no es mostra sorpresa, ja que des de que tenen representació en la corporació (ara fa 4 anys), consideren que ERC no ha exercit el paper d’oposició al model convergent de fer política, ni ha liderat un canvi de model de funcionament de la institució per fer-la més transparent i propera als ciutadans.

Oportunitat perduda

En aquest sentit la nova diputada de la CUP, la Laia Pèlach, declara que aquest acord és “una oportunitat perduda d’ERC per a fer un gir progressista a la institució, ja que aquest partit s’ha negat a explorar possibles vies d’acord d’esquerres”. I afegeix “des del primer dia d’aquest nou mandat que comença aquest dijous fiscalitzarem, com hem vingut fent fins ara, el funcionament i els acords del nou govern. I seguirem sent proactius amb propostes de canvi que creiem que són cada vegada més urgents dins la institució així com amb propostes polítiques transformadores. Esperem que ERC decideixi, tot i anar a partir d’ara de la mà de Junts x Catalunya, anar també en aquesta línia”.