Cròniques cupaires des de la Diputació: Crònica 40 El bla, bla, bla de la Diputació de Girona

El setembre de 2021 l’activista sueca contra el canvi climàtic Greta Thunberg va aprofitar el seu discurs a la Conferència Juvenil sobre el Clima de la ONU per criticar als líders polítics mundials als quals va acusar d’oferir promeses buides que no són seguides d’accions fermes en la lluita contra el canvi climàtic. Literalment va dir: “No hi ha planeta B, bla, bla, bla… Ai és tot el que escoltem dels nostres anomenats líders. Paraules, paraules que sonen molt bé, però que fins ara no han portat a cap acció…Les nostres esperances i somnis s’afoguen en les seves paraules buides”.

Doncs bé, el ple de març ha donat diverses mostres d’aquest “Bla, bla, bla” institucional. Tot i la moció aprovada el mes de juny de 2022 per tots els grups polítics presents a la Diputació sobre l’eficiència i l’estalvi energètic a la Diputació de Girona el ple es va celebrar a la sala de plens amb totes les cortines passades i tots els llums encesos. Contravenint no només el sentit comú i la moció aprovada l’any passat sinó també els mateixos propòsits del “Pla estratègic d’implementació dels ODS a la Diputació de Girona”. La Diputació de Girona com a ens local i a la vegada supramunicipal ha establert l’Agenda 2030 i els ODS com un dels eixos principals del pla de mandat. Amb més de 700 accions que han de contribuir a assolir els ODS. La primera acció que caldria portar a terme és una mínima coherència amb l’estalvi energètic. Aquest fet ha estat exposat en forma de prec al final del Ple. 

El ple de març ha estat un ple carregat de punts de “donar compte” i d’alguns punts de suplements de crèdit i crèdits extraordinaris. En relació amb l’Informe resum dels resultats del control intern de l’exercici 2020 hem fet un prec en el sentit que se solucionin les carències que manifesta l’informe i que es duguin a terme les recomanacions que hi apareixen especialment pel que fa a ciberseguretat i al Pla estratègic de subvencions. 

Pel que fa al punt de crèdit extraordinari per valor de 295.300 euros ens hem abstingut en el sentit global tot i que podríem estar d’acord amb determinades despeses extraordinàries que s’inclouen en aquest punt. I ens abstenim per dues despeses que tenen a veure amb el Gabinet de Presidència: el crèdit a l’Ajuntament de Llambilles i el crèdit per al Monestir de Sant Salvador de Breda. Dos crèdits que ens generen nombrosos dubtes en relació la necessitat i oportunitat de la despesa. 

Pel que fa al crèdit extraordinari per a DIPSALUT. Tot i estan d’acord amb la idea de posar al dia els desfibril·ladors que hi ha a comarques gironines (avui dia 993) i estan d’acord amb el fet que s’hagi de portar a terme una compra unificada, ens costa d’entendre com és que no es porta a terme la compra de forma secuenciada. Hem defensat que caldria estudiar si en comptes de canviar tots els desfibril·ladors no seria més sostenible (econòmicament i ambientalment) anar-los canviant a mesura que s’acabi el temps de vida. A banda que a nivell tecnològic probablement s’aniran produint millores en aquests desfibril·ladors. El cost dels nous desfibril·ladors s’eleva a 875.000 euros. Pel que fa a la subvenció nominativa al Consorci Centre d’Acolliment i Serveis socials La Sopa celebrem que finalment es doti d’aquesta subvenció, però hem tornat a reclamar que la Diputació de Girona sigui proactiva en una demanda que ja vam fer com a CUP-Amunt en una moció de desembre de 2020, una moció “per a l’impuls d’una xarxa d’atenció al sensellarisme a les comarques gironines”. Moció que va ser rebutjada. El cas de La Sopa és un exemple més de mala gestió política i mostra una manca de coordinació entre les diferents institucions. 

En aquest ple de març també s’ha portat a aprovació la modificació del “Pla de serveis d’habitatge”. Hi hem votat a favor. Tot i això, hem comentat que de cara a noves modificacions seria interessant incorporar el servei d’assessorament en matèria de cooperatives d’habitatge. La cooperativa d’habitatge és una fórmula que fa possible un model no especulatiu i optimitza serveis amb la creació d’espais comuns. Ja a l’octubre de 2022 com a CUP-Amunt vam presentar una moció -que va ser rebutjada- perquè la Diputació de Girona creés un programa per donar suport a les cooperatives d’habitatge. 

En el punt relacionat amb les bases específiques per biblioteques del Sistema de Lectura Pública hi hem votat a favor i hem aprofitat per preguntar en quina situació es troba el projecte de la nova biblioteca a l’edifici de la Casa de Cultura de Girona que a la pràctica significa el trasllat de la Biblioteca Ernest Lluch cap a aquest edifici. El diputat de Cultura, l’Albert Piñeira, ha contestat amb un lacònic: “El trasllat està en marxa, camina i camina bé”. En fa de temps que ens diuen que tot va bé i que hi estan treballant. L’agost de 2013 es tancava la biblioteca municipal situada a la Casa de Cultura de Girona. Deu anys després continua clausurada i, tot i aquest anunci del ple de març, sense cap data de previsió de reobertura.

També hem votat a favor de la modificació del “Pla de serveis de medi ambient” però insistint en una idea que ja hem fet evident en altres plens: que cal reforçar la protecció del patrimoni geològic del país dotant-lo de més recursos. El patrimoni geològic és un element més del patrimoni natural. Passa sovint que les línies d’ajut de l’administració s’acaben centrant en una part del patrimoni natural, el patrimoni biològic. El patrimoni geològic acostuma a ser la dimensió més marginada del patrimoni natural. I és especialment important en uns moments en què les necessitats d’energia i materials sotmetran a més pressió el territori. També de cara a noves modificacions pensem que seria interessant incloure línies d’acció relacionades amb el que es proposa des de l’Estratègia catalana d’adaptació al canvi climàtic (ESCAC) 20230. 

Al torn de mocions d’urgència s’ha presentat un punt d’aprovació inicial de suplement de crèdit de l’àrea de Cooperació Cultura. Un suplement de crèdit per valor de 150.000 euros. Ens hem abstingut en aquest punt per la dificultat per poder revisar tota la documentació relativa a aquest punt. Se’ns ha fet arribar la documentació 24 hores abans de la realització del ple de març. 

Al torn de precs i preguntes és on s’ha generat més debat (bé, si es pot dir així). Hem preguntat sobre el contracte de prestació de servei per a la gestió de l’aigua del Consorci de la Costa Brava (ens depenent de la Diputació) que de moment es troba en pròrroga fins a l’1 d’octubre de 2023. Actualment, la gestió de l’aigua la porten a terme FACSA i Calaf Group. Hem demanat l’opinió en relació amb aquest nou procediment que tot just s’acaba d’obrir. La de la CUP-Amunt és clara: gestió de l’aigua pública, democràtica, transparent i de qualitat. La del govern de la Diputació de Girona també és clara: de moment no massa canvis, només canvis en el temps de prestació de serveis que en aquest nou procediment s’escurçaran. 

Hem exposat que el 20 de març es va publicar el darrer informe sobre el canvi climàtic de l’IPCC. Un informe que recorda que el canvi climàtic és un fenomen gradual i que cada emissió que no reduïm compta. La comunitat científica veu irreversible el canvi climàtic i mostra la urgència d’atenuar-lo amb una reducció substancial de l’ús general de combustibles fòssils. Segons l’informe ens dirigim als pitjors escenaris. Si volem limitar la temperatura planetària a 1,5ºC el 2030 cal reduir les emissions dràsticament. Venen a dir que ja no som a temps de manifestos, ni promeses. Vist tot això hem preguntat al govern de la Diputació de Girona si encara creu que cal continuar promocionant l’Aeroport Girona Costa Brava intensificant l’arribada de turistes per transport aeri. La resposta del president de la Diputació ha estat més que decebedora i un punt cínica: “Tots els que estem aquí tenim consciència sobre aquesta qüestió i ens preocupa, però l’aeroport és una infraestructura bàsica”. És, altre cop, el “bla, bla, bla” institucional. Per una banda, ens omplim la boca del compliment dels ODS i per l’altre invertim en la indústria turística basada en la mobilitat fòssil. “Tot normal i molt bé”. 

Hem preguntat també sobre si hi havia novetats en relació amb la Ryder CUP 2031 de Caldes de Malavella i sobre la variant de Vilafant, dos projectes d’enorme impacte al territori i en els quals el govern de la Diputació de Girona format per Junts i ERC i s’hi ha donat suport. La resposta del president de la Diputació ha estat: “Cap avenç, cap notícia”. 

I ja per acabar, hem preguntat sobre si s’havia avançat en un prec que vam formular mesos abans en relació amb la figura d’en Sebas Parra. Tenim constància que des de l’Ateneu La Pioixa de Bordils en col·laboració de l’Ajuntament de Bordils s’ha organitzat el 1r Certamen literari Sebas Parra. No deixa de ser sorprenent que el poble autoorganitzat sigui més ràpid en retre aquest merescudíssim homenatge a en Sebas Parra. De moment el que se’ns ha dit des del govern de la Diputació de Girona és que ells no seran proactius i que ha de ser una entitat que faci la proposta de col·laboració a la Diputació de Girona. 

El ple de març ha tornat a ser una mostra més de les dinàmiques que, encara, es porten a terme a la Diputació de Girona. Dinàmiques de pactes als despatxos i de poc (o quasi inexistent) debat públic, obert i transparent. En qualsevol, cas com a CUP-Amunt continuarem fent el que hem fet sempre: posar llums i taquígrafs al que es cou dins la torre d’Ivori de la Diputació de Girona i transformar un ens que malauradament encara practica el “bla, bla, bla” institucional. Nosaltres seguim aquí, lluitant amb fermesa per unes institucions al servei del poble.